Barvanje fasade – korak za korakom

[togglebox state=”close” head=”Projektni načrt” ]Projektni tip Inpos. Za več informacij se obrnite na naše prodajalce ali priporočene obrtnike. [/togglebox]

1. Pripravljalna dela

Zakaj bi pobarvali ali prebarvali fasado? Ker barva polepša videz objekta in ohranja obstojnost fasade. In zakaj bi jo prebarvali? Ker barva po 10 do 15 letih ni več tako odporna na vlago. Strošek ponovnega barvanja pa je manjši od stroška za sanacijo poškodovane fasade.
Opozorilo: pri opravilih na višini moramo še posebno pozornost nameniti varnosti. Priskrbimo si dovolj visoke varne lestve ali delovni oder. Če delamo na višini, ne smemo nikoli stopiti na katerega od najvišjih treh klinov lestve. Lestev na tleh utrdimo s količkom ali pa naj lestev pridrži druga oseba.
Dele, ki jih ne želimo prebarvati, zaščitimo s pleskarsko zaščitno folijo ali s krep trakom. S folijo zaščitimo tudi tla ob zidu. Če površin ne bomo zaščitili, jih bomo zelo težko očistili, saj so dandanes fasadne barve zelo obstojne. Poleg tega pazimo, da veter ne bo odnesel delcev barve npr. na šipe ali avto, ki je parkiran v bližini delovnega okolja.
Nato z metlico s fasade očistimo prah in delce, ki se je ne držijo trdno. Večje umazane dele očistimo s krtačo in vodo, lahko pa si pomagamo tudi z vrtno cevjo ali z visokotlačnim čistilcem.
Poškodovan omet odstranimo in ga nadomestimo z novim. Če bi ga samo prebarvali, bi se poškodba kasneje spet širila. Nato na ves omet nanesemo premaz, ki utrdi omet.

2. Če bo fasada pobarvana prvič

S pleskarskim čopičem najprej nanesemo premaz. Nato barvo razredčimo z do 20 % vode in z valjčkom prepleskamo omet, zaščiten s premazom. Zatem jo prebarvamo še z nerazredčeno barvo. Pazimo na to, da bomo v enem kosu barvali površine, ki se stikajo. Torej, prejšnja poteza se še ne sme posušiti, ko nanesemo novo.
Namig: če si vzamemo krajši odmor, valj preprosto nepredušno zapremo v plastično vrečo, da se barva na njem ne posuši.

3. Če nanašamo nov sloj barve

Če je disperzijska barva ostala nepoškodovana, zadošča že en ponoven nanos nerazredčene disperzijske barve z valjčkom. Seveda pa moramo površino najprej očistiti.
Če pa je nanos disperzijske barve poškodovan, moramo najprej z metlico ali s ščetko odstraniti vse dele, ki se fasade ne držijo trdno. Na očiščeno površino s čopičem nanesemo premaz. Poškodovane dele ometa odstranimo in jih po potrebi nadomestimo z novim, ki mora biti primeren za zunanje površine. Nato nanesemo barvo v dveh slojih na enak način, kot če bi barvali fasado prvič (gl. 2. točko).
Če je fasada pobarvana z včasih zelo priljubljeno apneno barvo, ne smemo neposredno nanjo nanesti akrilne barve. Z žično krtačo najprej naredimo površino grobo in jo premažemo s temeljno barvo, ki vsebuje kremenčev pesek. Tako bo nov nanos barve trajen.

4. Imate vse potrebno?

MATERIAL ORODJE
barva za fasado čopič
barva za fasado čopič za težko dostopna mesta
temeljni premaz za fasado držalo za vedro
gradbeni oder
gumijaste rokavice
krep lepilni trak
krtača za čiščenje
metlica
odcejevalna mrežica
plastična vreča (za kratkotrajno hranjenje čopičev in valjev med delom)
pleskarski čopič
pleskarski valj
pleskarski valj z različnimi nastavki
ploščati čopič
razne lestve
teleskopsko držalo
teleskopsko držalo
visokotlačni čistilec
visokotlačni čistilec
vrtna cev
zaščitna pleskarska folija
zidarska lopatica
žična krtača

Naslovna slika: Jub.si

 

INPOS, d.o.o., Celje | TEL: 03/ 428 61 00 | E: info@inpos.si | ODPRTO: PO–SO: 7.00–19.00, NED. - PRAZNIKI: 7.00–13.00