Ročno ometavanje sten – korak za korakom

[togglebox state=”close” head=”Projektni načrt” ]Projektni tip Inpos. Za več informacij se obrnite na naše prodajalce ali priporočene obrtnike. [/togglebox]

Ometavanje golega zidu

Na zidu, ki ga bomo ometali, ne sme biti nobenih odpadlih delcev. Le- te najlažje odstranimo s krtačo. Poleg tega mora biti zid suh, enakomerno vpojen in nosilen. Če nanesemo premaz, bo omet bolje držal. Če je podlaga iz različnih materialov, nanjo pred začetkom dela pritrdimo mrežico, ki jo bomo kasneje ometali.

Pred ometavanjem na zid navpično privijemo letve ali kovinske profile, ki nam bodo pomagali, da bomo omet nanosili ravno. Letve naj bodo debele do 2 cm in nameščene na zid v razdalji pribl. 50 cm. Z vodno tehtnico preverimo, ali so pravilno poravnane. Tla ob steni zaščitimo z gladko desko ali s plastično folijo.
Če imamo že vnaprej pripravljeno malto, jo stresemo v plastično vedro in jo zmešamo po navodilih na embalaži. Za mešanje uporabimo električno mešalo oz. vrtalni stroj z nastavkom za mešanje. Mešamo, da nastane homogena zmes brez grudic.
Zdaj lahko začnemo z delom. Malto z zidarsko žlico iz nerjavečega jekla z zasukom v zapestju vržemo na steno, na prostor med letvicami. Ko nanesemo dovolj ometa, ga poravnamo z ravno desko, ki jo popeljemo po letvah. Deska mora biti seveda nekoliko daljša od razdalje med posameznima letvama (torej daljša od 50 cm). Kar nam pade na tla, lahko znova uporabimo za ometavanje. Ko se omet nekoliko osuši, ga lahko na fino obdelamo tako, da ga zgladimo, zaribamo oz. ga obdelamo po svojih željah. Nato lahko letve odstranimo in na njihovo mesto nanesemo omet. Pazimo, da ne prekrijemo prostorov, kjer bodo vtičnice in stikala.

Pri ometavanju izbočenih vogalov si pomagamo s pločevinastimi kotnimi profili. Le-te lahko na steno privijemo ali jih pritrdimo kar z ometom. Pazimo na to, da so poravnani z ostalimi letvicami. Teh vogalnikov ne odstranimo, saj se bodo tako vogali manj krušili.
Ko se omet posuši, ga lahko prepleskamo ali prelepimo s tapeto.

Nasveti

V notranjih prostorih običajno nanesemo en sloj ometa, na zunanjih pa dva ali več. Če bomo nanašali omet v dveh ali več slojih, mora biti spodnji iz grobega, zgornji pa iz finega ometa. Šele ko se spodnji sloj posuši, lahko nanesemo zgornjega.

Če moramo ometati velike površine, je bolje, da najamemo stroj za ometavanje, saj tako prihranimo kar nekaj časa in celo denarja. Strojno ometavanje je preprosto – omet na zid nanašamo s strojčkom oz. s posebno pištolo.

Vrste ometov

Omete grobo razdelimo na mineralne in take iz umetne smole. Mineralni so iz peska in mineralnih veziv (apno, cement, mavec). Ko zmesi primešamo vodo, se sestavine kemično spojijo. Med mineralne sodijo apneni omet (za notranje prostore), apneni cementni omet (za zunanje omete), mavčni omet (za notranje stene vlažnih prostorov), cementni omet (za vlažne kleti) in anhidritna malta (za estrihe).
Ometi iz umetne smole se lahko kupijo le kot gotovi ometi. So preprosti za uporabo in zato odlični za začetnike ter so primerni tako za notranje, kot tudi za zunanje omete.

Na slikah :
Apneni cementni omet iz peska, cementa in apna. Obstaja tudi kot gotovi omet.
Mavčni omet, ki se nanese v tankih slojih.
Dekorativni omet, ki se nanaša na zelo nosilno in ravno podlago. Različne vrste površine nastanejo z uporabo različnega orodja za poravnavo.

Imate vse potrebno?

MATERIAL ORODJE
cementni omet gladilka z gobo
cementni omet izravnalna deska (za posnemanje)
grobi / temeljni omet jeklena gladilka za omet
mavčni omet kladivo
mreža za armiranje ometa krtača
premaz letve
profili za omet nastavek za mešanje na vrtalnem stroju
žeblji rokavice
valjček za dekorativen omet
vedro
velik čopič
vodna tehtnica
zidarska lopatica
zidarske žlice iz nerjavečega jekla (različnih velikosti)

Naslovna slika: Jub.si

 

INPOS, d.o.o., Celje | TEL: 03/ 428 61 00 | E: info@inpos.si | ODPRTO: PO–SO: 7.00–19.00, NED. - PRAZNIKI: 7.00–13.00